Zakelijke profielfoto voor event planner

Monika, een event planner uit Amsterdam, had een zakelijke profielfoto nodig. Dus zocht ze een fotograaf die zakelijke portretfotografie aanbood. Zodoende kwam ze uit bij Moment Pictures.

Zakelijke profielfoto bij Moment Pictures


De zakelijke profielfoto moest een professionele uitstraling hebben, maar mocht niet te cliché zijn of te serieus eruitzien. De evenementenbusiness gaat namelijk vaak gepaard met entertainment. Een professionele profielfoto van Moment Pictures hoeft niet doorsnee te zijn. Het moet tenslotte passen bij het beroep van de persoon voor de camera. Er wordt dus net zoals bij algemene portretfotografie goed geluisterd naar de wensen van de klant. Bovendien blijft creativiteit belangrijk, ook al gaat het om zakelijke fotografie.

Doeleinden professionele profielfoto


Monika kan haar foto’s nu gebruiken voor verschillende doeleinden. Het kan soms verbazingwekkend zijn hoe vaak een goede zakelijke profielfoto van pas kan komen.

  • Op haar website
  • Op social media zoals LinkedIn, Google+ en Facebook
  • Als persfoto voor publicaties over haar en haar onderneming
  • Als profielfoto voor haar e-mail
  • Op haar CV welke ze naar haar klanten kan sturen
  • Voor het smoelenboek van de projecten waar zij aan werkt

Afhankelijk van waar de foto precies voor wordt gebruikt moet daar rekening mee worden gehouden in de compositie. Een zakelijke profielfoto op LinkedIn kan het beste een close-up van het gezicht zijn. Terwijl op persfoto’s en foto’s voor je eigen website ook meer van de omgeving te zien mag zijn. Dit geeft meer ruimte voor variatie.

Over Monika


De Amsterdamse event planner is recentelijk haar eigen bedrijf gestart onder de naam Your Event Success. Echter ze zit al meer dan tien jaar in de business. Haar hoogtepunten zijn bijvoorbeeld de Special Olympics van 2011 in Athene. Maar ook het organiseren van seminars voor onder anderen Tony Robbins, Sir Richard Branson, Jordan Belfort en Robert Kiyosaki. Robbins is een wereldberoemde coach, spreker en schrijver die altijd volle zalen trekt. Jordan Belfort is beter bekend als de echte Wolf of Wall Street. Kiyosaki is vooral bekend om zijn best-seller Rich Dad Poor Dad.

Poseren voor een zakelijke profielfoto


Het poseren voor een zakelijke profielfoto is niet anders dan poseren voor algemene portretfotografie. In beide gevallen is een open houding en zelfverzekerdheid belangrijk. Bedenk van tevoren welke uitstraling de foto moet hebben. Heb je een serieus, zorgzaam of artistiek beroep? Overigens betekent het bij een serieus beroep niet dat je niet mag lachen. Dit is zakelijke portretfotografie, geen fotoshoot voor een pasfoto. Maar bij een wat meer corporate beroep zal de kledingkeus en pose anders zijn dan bij een artistiek beroep.

Nu had Monika niet zo veel last van plankenkoorts, maar er zijn genoeg mensen die liever niet voor de camera staan. In zo’n geval geloof ik als fotograaf in het ‘fake it till you make it’-principe. Een zelfverzekerde houding met rechte rug, kin omhoog en borst vooruit verandert ook de mindset van de geportretteerde. Zelfs tijdens de zakelijke portretfotografie met Monika droeg zij hakken. Deze waren niet te zien op de foto, maar ze hadden wel hun werking op haar houding en haar zelfvertrouwen. Bij modellen die zich echt ongemakkelijk voelen, doen we ook wat oefeningen tussendoor om los te komen. Dergelijke oefeningen worden ook gebruikt door acteurs voor theater en televisie.

Kledingadvies zakelijke portretfotografie


Zoals duidelijk te zien is op de foto’s had Monika maling aan de algemene kledingvoorschriften voor zakelijke portretfotografie. Ze koos voor een lekker kleurrijk en opvallend jasje welke de aandacht te veel weg zou trekken van de geportretteerde. Daaronder droeg ze een zwarte jurk die bleek zou maken en waarop veel pluisjes te zien zouden zijn. Echter bij Moment Pictures is het belangrijker dat het model zich goed voelt bij de styling. Dat het model er uiteindelijk goed op staat, is de taak van de fotograaf. Deze denkt eraan om kleding vooraf pluisvrij te maken en zorgt voor de juiste belichting en achtergrond welke fletsheid voorkomen.

En gelukkig straalt Monika op de zakelijke profielfoto’s. Zodat het kleurrijke jasje meer een aanvulling is op de gewenste uitstraling van de foto in plaats van dat het te veel de aandacht trekt. En ook het zwart staat deze event manager fantastisch: al met al is het stijlvol en klassiek. Alle kleurregels voor fotografie mogen wat mij betreft in de prullenbak. Luister liever naar Coco Chanel: “The best colour in the whole world is the one that looks good on you.”


Recent Portfolios