Naakt shoot in de natuur

Een naakt shoot, dat is niet voor iedereen. En daar zijn zeer uiteenlopende redenen voor. In de eerste plaats moet het model er zelf achter staan.

Naakt shoot in fashion fotografie


Ik heb een hele tijd getwijfeld of ik de foto’s van deze naakt shoot zou publiceren. Immers niet iedereen is gecharmeerd van naaktfotografie. Niet alleen dat, sommige mensen zouden er echt door afgeschrikt kunnen worden. Echter toen ik de nieuwe cover (april, 2017) van de Nederlandse Vogue zag, was mijn twijfel in één klap verleden tijd.

De cover toont een foto door Mario Testino van Nederlandse supermodellen Doutzen Kroes en Lara Stone… in hun blootje! En ook nog eens heel dicht tegen elkaar aan. Dat deze vrouwen de cover sieren is geen nieuws. En dat levende legende Mario Testino sexy foto’s maakt, is ook weinig verbazingwekkend. Maar dat een fashion magazine (hét fashion magazine) voor een cover kiest met modellen zónder kleren, was voor mij iets nieuws. Iets zegt me overigens dat deze editie niet alleen door vrouwen is gekocht. Er lagen namelijk nog maar twee in het schap!

Kortom naaktfotografie is al lang niet meer alleen voor de Playboy. En een naakt shoot hoeft zeker niet ordinair of vulgair te zijn. Immers een vrouwenlichaam is iets buitengewoons en het zou eeuwig zonde zijn als het alleen in de pornografie vertoond zou worden.

Waarom zou iemand een naakt shoot willen?


Net zoals dat er allerlei redenen zijn om geen naakt shoot te willen, zo zijn er ook diverse redenen om het wel te doen. Overweeg de volgende motieven. Daar komt bij dat je de foto’s aan niemand hoeft te laten zien. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om ze helemaal voor jezelf te houden.

  • Stel je wilt zwanger worden en weet dat je lichaam na de zwangerschap nooit meer hetzelfde zal zijn. Dit is het moment voor een naakt shoot!
  • Je bent in de bloei van je leven, ook al besef je dat misschien nog niet. Maar er komt een tijd dat je foto’s van vroeger zal bekijken en zal beseffen hoe goed je er toen uitzag. Die schoonheid kun je vastleggen voor later.
  • Of je wilt een bijzonder cadeau geven aan je lief.
  • Als je onzeker bent over je lichaam en wilt voor eens en voor altijd met dat gevoel afrekenen. Maak dan een statement voor jezelf en stap over een drempel heen.
  • Maar misschien ben je juist wel heel zeker over je lichaam. En je beseft ook dat je in je de bloei van je leven zit. En alles bij elkaar genomen wil je – net als Samantha Jones in Sex and the City – dit beeld van jezelf vereeuwigen. Dat pakt niemand meer van je af.

Poseren voor naaktfoto’s


Naakt poseren lijkt eigenlijk wel op poseren met kleren voor algemene portretfotografie. Immers in beide gevallen is zelfverzekerdheid onmisbaar. Nu had dit naaktmodel niet zo veel last van plankenkoorts, maar er zijn genoeg mensen die liever niet ‘in the picture’ zijn. Laat staan naakt!

Wij zijn de naakt shoot begonnen met kleding aan. Althans, dan heb ik het natuurlijk over het model. Want ik als fotograaf hou natuurlijk tijdens de hele shoot mijn kleding aan. Het poseren ging goed en het omkleden kostte geen moeite. Intussen werd het model steeds schaarser gekleed. En gelukkig kon dat ook met die temperatuur. Immers de shoot vond in het najaar plaats. Zoals aangegeven had dit model dus geen moeite met naakt. Maar als iemand dat wel zou hebben, dan zou dit de manier zijn om het model op haar of zijn gemak te brengen.

Weliswaar ook al vond deze naakt shoot in het openbaar plaats, wij hebben wel de momenten zo uitgekiend dat er niemand in de buurt was tijdens de ‘blote momenten’. Wij hadden namelijk geen zin in pottenkijkers. Anderzijds kan dit natuurlijk niet altijd. Soms zijn er gewoon wel mensen in de buurt en daar moet rekening mee worden gehouden.

Kledingadvies naakt shoot


Je denkt vast: In deze kop zit zeker een fout. Maar niets is minder waar, want ook voor een naakt shoot is kledingadvies van belang. Enerzijds om de shoot mee te beginnen tot het model op zijn of haar gemak is. Anderzijds omdat een naakt shoot bijna nooit geheel naakt is. Neem bijvoorbeeld deze shoot. Bekijk de foto’s eens goed. Er is om precies te zijn geen één foto waarop het model geheel nakend is.

Ten eerste neem wat mooie en bijzondere kledingstukken mee om de naakt shoot mee te starten. Deze kunnen altijd nog uit. Ten tweede, vergeet niet om leuke accessoires mee te nemen. Zoals sieraden, sjaaltjes, maskers, hoofddeksels en wat je maar kan bedenken. Houd hierbij een thema in je achterhoofd, zodat het echt een serie wordt. Tot slot, bedenk heel goed wat voor lingerie je meeneemt. Het is belangrijk om lingerie te hebben dat niet opvalt, dus lingerie dat matcht met je huidskleur. Soms kan een kleef bh van pas komen. Maar lingerie kan ook een toevoeging zijn op je shoot waarbij je het juist wel wilt zien. Bedenk bij alles: stay classy.


Recent Portfolios