Familiefotografie in Overveen

 

Familiefotografie in een ontspannen omgeving op een mooie buitenlocatie. Niet veel mensen durven een fotoshoot in de winter te reserveren, maar voor Sebastiaan, Suphattra en Sinara was dit eigenlijk gewoon een heerlijk uitje.

Familiefotografie op een buitenlocatie


Deze familie fotoshoot vond plaats in Overveen bij Kraantje Lek. Dat is namelijk een heerlijke buitenlocatie om met kinderen te bezoeken en dus ook een toplocatie voor familiefotografie. Eerst klauter je omhoog over een enorme zandheuvel om daarachter bos en duinen te vinden. En aan het eind van het uitje kunnen er lekkere pannenkoeken gegeten worden bij Kraantje Lek, welke na een hele familie fotografie sessie moeiteloos naar binnen gaan.

Kleine Sinara genoot ook van de fotoshootlocatie. Ze is nog zo onbevangen, werkelijk een genot om te observeren en te fotograferen. Daarom hebben we spelenderwijs de foto’s gemaakt. Want zoals op een foto te zien is, had Sinara minder behoefte aan een familieportret dan haar ouders. Sterker nog, ze had helemaal geen zin om gefotografeerd te worden. Immers ze wilde veel liever spelen en op onderzoek uit in deze nieuwe omgeving. Dus algauw lieten we haar lekker haar gang gaan.

De uitdaging


Eigenlijk is er niets mooiers dan spontane en natuurlijk ogende foto’s voor familie fotografie. Dus wat dat betreft zit daar de uitdaging niet in bij het fotograferen van kleine kinderen. Immers de meeste kids zijn heel fotogeniek en hebben nog helemaal geen verlegenheid of besef van het feit dat er een camera op ze gericht is.

Echter wat wel een uitdaging is bij familiefotografie met kleine kinderen is de snelheid. Dat ze geen besef van de camera hebben is dus zowel een voordeel als een uitdaging. Dat wil zeggen de kleintjes poseren niet, ze doen gewoon hun ding. En dat doen ze meestal heel snel. Als fotograaf hoef je echt niet te verwachten dat ze in een bepaalde leuke pose blijven staan. Kortom je moet er bovenop zitten en alle momenten ‘vangen’ die je vangen kunt. Maar de kiekjes die deze vorm van familie fotografie oplevert zijn echt tijdloos en onbetaalbaar. Daarom zie ik het liefst foto’s die tonen hoe een kind echt was op dat moment, waarbij zijn persoonlijkheid centraal staat.

Poseren met ouders


Wat poseren betreft hadden vader en moeder dus meer plankenkoorts dan Sinara tijdens de familie fotoshoot. Ze vonden het heel erg spannend en een beetje ongemakkelijk, maar ze wilden wel graag mooie foto’s aan de muur. Wat ik dan doe is eigenlijk hetzelfde als wat ik met de kinderen doe: ik laat ze lekker hun gang gaan met hun kroost en met elkaar. We maken er gewoon een uitstapje van. Ik geef ze af en toe wat opdrachtjes als afleiding. Na een poosje hebben ze niet eens meer in de gaten dat ik continu een lens op ze gericht houd. Op het eind komen de meeste mensen dan wel los, maar tegen die tijd heb ik stiekem al een hele reeks bruikbare foto’s van ze geschoten.

Kledingkeus familie fotografie


Qua kleding heeft dit gezin het heel goed gedaan. De gezinsleden hebben hun kleding op elkaar afgestemd, zonder op elkaar lijkende kleding aan te trekken. Ik had het zelf niet beter kunnen uitkiezen. Het is een fijne combinatie van zachte en natuurlijke tinten geworden met een mooi contrast. Daarnaast hebben ze er rekening mee gehouden dat het hun eigen stijl is, dat het bij hen past en dat ze zich prettig voelen in deze kleding.

Het is gelukkig een zachte winter, dus de skipakken konden in de kast blijven. Deze kledingstijl biedt dus prima inspiratie voor familiefotografie in de herfst, de winter en het vroege voorjaar. En de ervaring met Hollandse zomers leert dat deze kleren zelfs op sommige zomerdagen gedragen zouden kunnen worden. Het resultaat is dus vier-seizoensfoto’s voor aan de muur.


Recent Portfolios